Sosyal Hizmet Bölümü Yazmalı mıyım?

0 4.235

Malum tercih zamanı, sosyal hizmet ilgilisi olarak en fazla aldığımız sorularda genel olarak sosyal hizmet bölümlerinin tercih edilmesiyle ilgili oluyor.
Gelen genel sorula şöyle:

  • Sosyal Hizmet Okusam iş bulur muyum?
  • Sosyal hizmet okursam atanır mıyım?
  • Açıköğretim Sosyal Hizmet okunur mu gibi soruları sıklıkla almaktayız.

Bu yazı genel 2017 yılında sosyal hizmet bölümünü tercih etmeyi düşünenler, en azından bu konuda araştırma yapanlar için hazırlanmıştır. Umarım yazının tamamını okuduğunuzda merak ettiğiniz tüm soruların cevabına ulaşırsınız. Bu yazı sosyal hizmet lisans bölümü için yazılmış olup önlisans sosyal hizmetler programı için değildir.

Dünden Bugüne Sosyal Hizmet Bölümleri

Türkiye’de sosyal hizmet eğitiminin başlamasından 50 yılı aşkın bir süre geçse de özellikle 2006’da ve devamında bölüm sayıları önemli oranda artmaya başladı.

2016-2017 eğitim öğretim yılında 49 farklı sosyal hizmet bölümü öğrenci almıştır. 29 bölüm devlet üniversitesinde yer alırken 20 bölüm ise vakıf/özel üniversitende yer almaktadır. 2016 yılında bazı üniversitelerin kapatılmasından dolayı 2 farklı sosyal hizmet bölümü de artık öğrenci alamayacaktır. 2011 yılında Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sosyal hizmet bölümü öğrenci alırken 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sosyal hizmet bölümü öğrenci almaya başlamıştır.

2016 yılına gelindiğinde artıkbir yılda alınan öğrenci sayısı 6 000 geçiyor. Tablo bize artık şunu söylüyor,  çok fazla mezun var, olmaya da devam edecek. Kaldı ki DGS ve Sınavsız Lisans Tamamlama programları bu sayıya dahil değil bile.. 2011 ve 2012 yıllarında kontenjanların önemli derece artmasında Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Lisans bölümünün kontenjanı etkili olmuştur.

Sosyal Hizmet Bölümü Okuyan Sayısı Fazla

Yukarıdaki resmin bize söylediği en önemli şey; artık sosyal hizmet mezun sayısının fazla olduğudur. Tabi bu durum iş bulma ve istihdam konularını doğrudan etkilemektedir. Özellikle Açıköğretim ve artan sosyal hizmet bölüm sayıları sosyal hizmet bölümü mezunu sayısında önemli bir artışa neden olmuştur.

Atamalar ve İş Fırsatları

Gelecekteki #SosyalÇalışmacı atamalarının taban puanlarıyla ilgili tahmin de bulunmak oldukça zor. Çünkü atama puanlarında temel faktörlerden biri mezun sayısı iken diğeri de açılan kadro sayısıdır. İleride açılacak kadro sayısı hakkında bir tahminde bulunmak zor olduğu için ilerideki atamalarda puanlar şuraya kadar düşer demek oldukça zor. Yeni gelişmelere göre çeşitli yorumlar yapılabilir ancak, şu puanın altına inmez, şu puanla atanırsın demek imkansız… Örneğin Okul Sosyal Hizmetinin uygulanmaya konması kadro sayılarının artacağı anlamı taşısa da kaç kadro açılacağı puanların ne kadar düşebileceğini de doğrudan etkileyecektir. Yine #ASDEP gibi uygulamalarda mülakatlar, aldığınız #KPSS puanı bile önemsiz kılabilir… Bu yüzden gelecekteki sosyal çalışmacı puanlarıyla ilgili çıkarımları bunları göz önünde bulundurarak yapmanızda fayda var.

Sosyal Hizmet Kariyer Meslek Olma Yolunda

Sosyal hizmet bölüm mezunu sayısının artmasının getirdiği olumlu taraflarda var. Bunlardan bir tanesi artan mezun sayısı daha fazla nitelikli sosyal hizmet bölümü mezunu sayısını da arttıracaktır. Bu da şu anlama gelmektedir: daha fazla mesleğini seven, işini daha iyi yapan sosyal çalışmacılar (sosyal hizmet uzmanları). Sosyal hizmet artık okuduktan sonra herkesin atanabileceği bir bölüm olmaktan daha ötede durmaktadır. Eğer bu mesleği, disiplini seviyorsan kendini geliştirmişsen kariyerini iyi bir noktaya getirdiysen iş bulman, istihdam fırsatı yakalaman daha kolay. Örneğin artık sosyal çalışmacı değil, dil bilen becerileri mesleki bilgisi daha fazla olan sosyal çalışmacılar aranmakta, eskiden tek aranan sosyal hizmet bölümü mezunu olunmasıydı.

Sosyal Hizmet işte bu nedenlerden dolayı artık daha fazla kariyer sahibi olacaktır.

Tabi şunu da belirtmekte fayda var, hocam mezun olduk atanamıyoruz çalışma fırsatı yakalayamıyoruz, kariyer fırsatını yakalamaktan da çok uzağız, haklısınız, Türkiye’de sistem maalesef öngörülerle, planlı programlı ilerlememekte, bu da mezun sayısının bir anda artmasına ve işsiz sosyal hizmet mezun sayısının her geçen yıl artmasına neden olmaktadır.

Güncel İş Sahaları -Tek Çıkış KPSS Değil

KPSS sosyal hizmet mezunları için tek çıkış noktası değil, olmamalı da. Çünkü 657’ye tabi bir sosyal çalışmacı memur, sosyal hizmet mesleğinin gereklerini yerine getirmekte zorlanmaktadır. Memurluk sınırları içerisinde sosyal hizmet uygulamaları yürütmek, mesleği icra etmek oldukça güç ve sığ.

Artan sosyal sorunlar ve bu sorunların çözülmesi isteği sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını ve bu doğrultudaki projelerin sayısını arttırmaktadır. Çeşitli Sivil Toplum örgütleri ve resmi kurumlar sosyal hizmet bölümü mezunu istihdam edecektir.

  • ASDEP
  • Okul Sosyal Hizmeti
  • Narkolog Projesi- Madde Bağımlılığı
  • Mağdur Hakları Birimlerinin Kurulması- Adalet Bakanlığı
  • Göç ve Mülteciler, Sığınmacılar, İnsan Ticareti Alanında Artan Sivil Toplum Örgütlerinin Çalışmaları
  • Sosyal Medya ve İnternet Bağımlılığı
  • Kadına Karşı Şiddet ve Kadın  Cinayetleri

Türkiye’de “Şu Bölümü Okuyum Sonra Hemen Atanayım” Devri Kapandı

Türkiye’de hemen hemen birçok bölüm aslında sosyal hizmet ile aynı noktada durmakta. Bu bölümü okuduktan sonra kesin atanırım diyebileceğiniz bölüm sayısı oldukça az, bu da üniversite öğrencilerinin okudukları bölümde, alanda kendilerini daha fazla geliştirmesi gerektiği anlamını taşımaktadır.

Kamuda memur olma ve ömür boyu bu güvence ile çalışma  devri kapanıyor. 657’de önümüzdeki günlerde yapılması planlanan değişiklikle kamuya girdim artık rahatım anlayışı bitecek. Kamu ömür boyu çalışına bir yer olmaktan daha farklı bir noktaya yer alacaktır.

Önce Düşün: Sosyal Hizmet Mesleği Sana Ne Kadar Uygun ?

-sevdiğin işi yaparsan ömrün boyunca çalışmazsın…

Sosyal Hizmet mesleğini severek yapabilecek misin? İnsanlarla çalışmak diyalog kurmak onlara yardım etmek hoşuna gidiyor mu sana doyum veriyor mu? Önce bu soruları kendine bir sormalısın. Yoksa sosyal hizmet çalışma fırsatı elde etsen bile yapamayacağın bir meslek disiplin.

Eğer sevebileceğin özellikleri içinde barındıran bir meslek olduğunu düşünüyorsan ve senin kişisel özelliklerinle uyuştuğunu düşünüyorsan o zaman sosyal hizmet bölümünü yazmalısın. Aksi durumda sosyal hizmet bölümü senin için önemli bir çıkmaza dönüşebilir.

İnsanların, toplumların, grupların ve ailenin yaşadığı sorunlar her geçen gün artarken sosyal hizmet mesleğini severek yapan kişilere olan ihtiyaç daima olacaktır.

Ve Açıköğretim Sosyal Hizmet

Açıköğretim Fakültesi çatısı altında 2 farklı Sosyal hizmet bölümü bulunuyor, bunlar:

  1. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
  2. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Açıköğretim mi örgün mü diye de çok fazla sorun geliyor, önceliğiniz eğer ki bu mesleği seve seve yapacaksanız, kendinizi geliştirecekseniz tabi ki örgün, daha sonra açıköğretim düşünülmelidir.

Sosyal hizmet uygulama ağırlıklı bir bölüm, bunun açıköğretim ile ne derece de verilebildiği tartışma konusudur. Dolayısıyla kişisel görüşüm ve fikrim önceliğin örgün bölümlerde olmasından yana.

Sana Başka Nasıl Yardımcı Olabilirim

Sosyal hizmet bölümününü okumakta karar vermeden önce şunlara da bir göz atmanda fayda var:

Sorularınızı bu yazıya yorum yaparak sorabilirsiniz.

Cevap bırakın
Araç çubuğuna atla